Ekspozitat e Shkuara

Punëtorët dalin nga studioja.
Duke mos parë më realizëm socialist.


27 shkurt – 5 prill 2015

Më 27 shkurt 2015, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve dhe Departamenti i Shqiponjave kanë kënaqësinë e veçantë të hapin për publikun në sallën e ekspozitave të përkohshme ekspozitën ndërkombëtare “Punëtorët dalin nga studioja. Duke mos parë më realizëm socialist”, kuruar nga Mihnea Mircan. Ekspozita tregon vepra nga Irwin (Slloveni), Armando Lulaj (Shqipëri), Ciprian Mureşan (Rumani), Santiago Sierra (Spanjë), Jonas Staal (Hollandë) dhe Sarah Vanagt (Belgjikë), si dhe një përzgjedhje ekskluzive veprash nga fondi i GKA.

Sipas kuratorit Mihnea Mircan, “Kjo ekspozitë është një përpjekje për të hedhur dritë mbi fragmente të veçanta të fondit të Galerisë Kombëtare të Arteve në Tiranë, dhe atyre projekteve të artit bashkëkohor që fokusin e kanë rreth nocionit të realizmit. Ajo ngrihet mbi dy hipoteza për realizmin e epokës socialiste, mbi dy mënyrat sesi diskursi i asaj periudhe nuk mori fund. Shtysa heroike në ato vepra, që dëbonte metaforën e cila më pas rikthehej si një lapsus frojdian, minon dhe gërryen aspiratat e tyre realiste, dhe mpak mimesis-in e një bote 'të ardhshme'. Nga ana tjetër, marrëdhëniet mes lirisë artistike dhe shërbimit politik, shtylla ku mbështetet prodhimi i artit realist socialist, shtrojnë një ekuacion për të cilin praktikat e angazhuara të artit bashkëkohor patjetër duhet të japin një përgjigje, edhe atëherë kur gjenden brenda një regjimi të ndryshëm të bashkëbisedimit politik.”

Kjo ekspozitë realizohet edhe me mbështetjen e Fondacionit “Prins Claus,” Hollandë.


Sigmar Polke
Muzikë me origjinë të panjohur

15 Janar - 22 Shkurt 2015

Me datë 15 Janar 2015, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve, Ambasada Gjermane dhe Qendra e Gjermanishtes në Tiranë kanë kënaqësinë e veçantë të hapin për publikun në sallën e Ekspozitave të Përkohshme të GKA, ekspozitën “Muzikë me origjinë të panjohur” të një prej artistëve më të njohur gjermanë dhe botërorë të shekullit të 20, Sigmar Polke (1941 – 2010). Ky është prezantimi i parë i këtij artisti në Shqipëri dhe vjen si rezultat i një bashkëpunimi gjermano-shqiptar dhe falë mbështetjes së IfA (Institutit për Marrëdhënie me Jashtë).

Ekspozita tregon një cikël me 40 punime në guash të autorit, të gjitha të vitit 1996, në formatin 70 x 100 cm. Veprat na njohin me një krijimtari që është me vlerë unike në skenën artistike aktuale si dhe ndër më të rëndësishmet e periudhës gjermane të pasluftës së dytë botërore.

Polke – lindur më 1941 në Oels - është marrë prej fillimit të viteve '60 me raportin mes së vërtetës figurative dhe realitetit, artit dhe të përditshmes. Në këtë mënyrë ai pozicionohet në një perspektivë hera-herës të distancuar dhe ironike që i mundëson artistit të kalojë përtej problematikës përmbajtësore dhe t'i kushtojë vëmendje të veçantë formës dhe dimensionit material të pikturës.

Nisur nga karakteri ujor i teknikës së guashit Polke në këtë ekspozitë kthen vetë ngjyrën tek rrjedh e pikon, në temë të veprës. Lënia e fenomeneve fizike në rrjedhën e tyre në mënyrë të kontrolluar ose të pakontrolluar luan një rol të rëndësishëm për të. Të papërllogaritshmes në vazhdën e një ngjyre që rrjedh, Polke i vë përballë një sistem skemash të rregullta e të përllogaritura saktë – diçka shumë karakteristikë e punës së tij. Veç kësaj ai i vë punëve tituj që tingëllojnë absurdë, duke i shtuar kështu një frymë poetike asaj që paraqitet në vepër, çka është tipike për pozicionin mbarëartistik të Polke-s.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datë 22 Shkurt 2015.

Të enjten me datë 15 Janar 2015, ora 11.00 në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet konferenca për shtyp mbi këtë ekspozitë.


100 Vjet Vizatimi Shqiptar
03 Dhjetor 2014 - 05 Janar 2015

Më datë 03 Dhjetor 2014, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë të hapë për publikun në sallën e Ekspozitave të Përkohshme, ekspozitën "100 Vjet Vizatimi Shqiptar".

Ekspozita e kuruar nga Suzana Varvarica Kuka dhe Artan Shabani prezanton për herë të parë 152 vepra të zgjedhura në koleksionin e madh të vizatimit të fondit të GKA. Ato janë krijimtari e 46 artistëve. Atmosfera e saj, përpos shkaktimit të nostaligjisë për kohët dhe imazhet historike, i propozon publikut shqiptar dhe të huaj të prekë fillesat dhe përpjekjet kreative të artistëve, të njohë nivelin në rritje të vizatimit shqiptar dhe të dokumentojë gjurmët stilistikore ku dominojnë ato realiste.

Ekspozita “100 vjet Vizatimi Shqiptar” sjell pamjen e selektuar mbi nxjerrjen në pah të temave dhe emrave të artistëve. Ajo kryeson me polifigurën intelektuale tradicionale të Kolë Idromenos, si artisti i parë në krijimtarinë e gjinisë së vizatimit shqiptar. Harku kohor në të cilën përhapet atmosfera e ekspozitës nis me skicë ide të Idromenos të viteve 90-të shek. XIX dhe mbyllet me vizatimin modern, ekspresivo-abstrakt të artistes Merita Selimi të viteve 90-të shek. XX.

Me datë 03 Dhjetor 2014, ora 10.30, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet konferenca për shtyp gjatë së cilës stafi kuratorial i saj, do ta prezantojë këtë ekspozitë më gjerësisht.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datë 05 Janar 2015.


SVICOLANDO
9 - 29 Dhjetor 2014
Homazh për Vico Magistretti

SVICOLANDO

Me datë 9 Dhjetor 2014, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë të hapë për publikun ekspozitën retrospektive të një prej prej baballarëve themelues të dizajnit Italian, Vico Magistretti (1920– 2006). Ekspozita është organizuar nga Instituti Italian i Kulturës në Tiranë në bashkëpunim me Fondacionin Studio Museo Magistretti në Milano dhe Galerinë Kombëtare të Arteve, Tiranë. Ajo tregon historikun e bashkëpunimit të gjatë profesional mes Vico Magistretti-t dhe disa prej firmave më të rëndësishme italiane në fushën e dizajnit si: Artemide, De Padova, Flou, Oluce e Schiffini. Përveç skicave, dizenjove, fotografike, dhe shënimeve, ndër të tjera, do të ekspozohen në këtë ekspozitë edhe disa ikona të historisë së dizajnit italian, ndër të cilat llampat Eclisse të Artemide-s dhe Atollo të Oluce-s, që janë pjesë e koleksionit të përhershëm të MOMA-s në New York dhe të vlerësuara me Compasso d’Oro respektivisht 1967 dhe në 1979.

Përurimi i ekspozitës fillon me një prezantim të Lorenzo Imbesi, Profesor i Dizajnit në Universitetin La Sapienza, Romë. Profesor Imbesi do të bëjë një përshkrim të shkurtër të fenomenit kulturor të Italian design dhe do të ndalet më pas mbi veprën e Vico Magistretti-t si dizajner.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 29 dhjetor 2014.


KËNDVËSHTRIME
29 Nëntor - 5 Dhjetor 2014
Holli protokollar, Kryeministria e Republikës së Shqipërisë

KËNDVËSHTRIME

Ekspozita “Këndvështrime”, e cila çelet si një nga aktivitetet e shumta në kuadër të 70–të vjetorit të çlirimit, ka për qëllim të tregojë mbi të kaluarën dhe të tashmen dhe ti flasë publikut përmes imazhesh dhe veprash si mbi të vërtetën historike të shqiptarëve gjatë Luftës së Dytë Botërore, ashtu edhe mbi evolimin e gjuhës artistike dhe arteve pamore në dekadat që pasuan, por jo vetëm në Shqipëri.

Ajo është konceptuar që në fillim për të funksionuar si dualizëm, si dialog intelektual. Një pjesë e saj, ajo me vepra të fondit të GKA, fokusohet tek ajo pjesë e artit pamor shqiptar e cila pasqyron luftën çlirimtare sipas këndvështrimit specifik në vitet që pasuan, deri në vitin 1990, duke lënë gjurmë që nuk u zhdukën, (më pas, jo rrallë edhe u paragjykuan, por kjo është mëse normale në historinë e artit), dhe që vite e dekada më pas mbeten në kontekstin historik dhe memorien artistike të një kombi. Arti është një formë komunikimi mes brezash, një dëshmi e lënë nga një brez për tu njohur më pas nga të tjerët dhe kjo formulë vlen dhe për këtë rast. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, shqiptarët luftuan për liri po aq vendosmërisht sa edhe kombet më të mëdhenj të Europës. Aktet dhe qëndresa e të gjithë atyre që dhanë jetën për çlirimin e Shqipërisë rivijnë nëpërmjet pikturave, vizatimeve dhe grafikave të artistëve shqiptarë të gjysmës së dytë të shekullit të 20, krijuar sipas një këndvështrimi të caktuar dhe diktuar. Për disa prej tyre ky art lindi vërtet si pjesëmarrje e drejtpërdrejtë në luftë; për disa të tjerë nga impakti që lufta la në fëmijërinë apo rininë e tyre. Edhe pse ndoshta pak të ekzaltuara nga një frymë heroike – e pashmangshme në rrethanat në të cilat u krijuan – këto vepra gjithsesi shenjojnë një qëndrim korrekt historik të shqiptarëve gjatë Luftës së Dytë Botërore, që duhet njohur nga të gjithë, sidomos nga një brez i ri i cili ka nevojë për një memorie të qartë dhe të dallueshme historike. Sidomos kjo pjesë e ekspozitës përfaqëson edhe një zbulim për ata të cilët vetëm tani kanë mundësinë të njihen me një periudhë hermetike të artit shqiptar.

Ç’ka prezantohet më tej përqëndrohet tek vepra artistësh shqiptarë dhe të huaj krijuar pas vitit 1990. Ndërtuar si një mikrokozmos më heterogjen, me një arkitekturë më pak solide, me kombinime, kundërvënie e mbivendosje të papritura të cilat rezonojnë mes tyre në mënyra të tilla që [ne besojmë] se transformojnë përballjen e vizitorit me arenat dhe strukturat artistike për komunikim personal e kolektiv, kjo pjesë e ekspozitës paraqet mundësinë e njohjes me atë art që vërtet reflekton atë për të cilën shqiptarët luftuan në vitet 1940-të: lirinë e mirëfilltë larg çdo lloj forme shtypjeje dhe diktati, larg klishesë së jetuar dhe klishesë së kërkuar për inerci të klishesë së jetuar, shumë, shumë larg një jete dhe arti të orientuar dhunshëm pa hapësirë dialogu dhe distance, frymëmarrje, kundërshtimi dhe kundërvënie, esenciale për eksperienca unike të transmetuara fuqishëm sidomos nëpërmjet artit.

Këtu, nëpërmjet një përballjeje stilesh dhe gjuhësh me veprat e pjesës së parë publiku ka mundësinë të reflektojë mbi Historinë, duke e parë bashkëjetesën e mediumeve dhe shprehive të ndryshme artistike si një materializim të idesë se këndvështrime dhe qëndrime specifike historike, artistike dhe intelektuale, mund të qëndrojnë pranë njeri–tjetrit pa luftuar gjithmonë për dominancë monolite. Veprat në këtë pjesë, ndoshta jo të gjitha të reja, por pak të ekspozuara, i japin mundësinë vizitorit që të vendoset në një pozicion unik për të vëzhguar raportet e marrëdhënieve njerëzore me historinë, nëpërmjet shprehisë artistike.

Duke u nisur nga ambientet në të cilat zhvillohet kjo mbetet një ide kuratoriale e fuqishme e zhvilluar në mënyrë modeste por që në përpjekjen e saj përfshin thelbin dhe tharmin e atyre krijimeve që manifestojnë vlera, ideologji dhe qëndrime estetike të ndryshme, të cilat komunikojnë me publikun në një mënyrë të tillë që ndezin dialogun për një reflektim të kthjellët e personal përtej efekteve me fotoshop e masmedia mbi pasojat e mirëfillta të historisë si proces dhe praktikë.

Artan Shabani, Fani Zguro
Nëntor 2014


Hodworks (Budapest)
Dawn (Agim)

18 Nëntor 2014

Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë t’ju ftojë të martën, datë 18.11.2014, ora 19.00, në premierën e performancës Agim (Dawn), prodhimi më i fundit i trupës ndërkombëtare Hodworks, fituese e Cmimit Rudolf Lábán si ‘performanca më e jashtëzakonshme bashkëkohore hungareze’ për vitin 2013.

Performanca në GKA jepet vetëm për një natë dhe është pjesë e Edicionit të 9 të ALBANIA DANCE MEETING FESTIVAL, iniciuar dhe drejtuar nga Gjergj Prevazi.

Në Agim, fokusi është mbi trupin e zhveshur të njeriut. Si një pjesë e guximshme dhe radikale, vepra kërkon një nivel të jashtëzakonshëm vetëdije, force dhe ndjeshmërie nga interpretuesit - ashtu siç pritet nga koreografi Adrienn Hód.

Trupa Hodworks u themelua nga koreografi hungarez Adrienn Hód në vitin 2007. Përveç anëtarëve të përhershëm, kjo kompani ndërkombëtare me bazë në Budapest punon me artistë të ftuar nga zhanre të ndryshme të artit. Hodworks mbledh krijues të ndjeshëm, proaktivë dhe vizionarë që punojnë sot me metoda krijuese dhe të përqendruara. Ata përqendrohen në trupin e njeriut, të çliruar nga kufijtë, skenat apo butaforitë. Veprat e Hodworks marrin gjithmonë drejtime të reja dhe progresive dhe janë rezultat i hulumtimeve komplekse bazuar tek improvizimi, i cili shfaqet në formë rreptësisht të strukturuar në skenë. Pjesët e tyre stimulojnë shpirtin dhe shqisat e publikut dhe i ftojnë të gjithë ti hapen të panjohurës.

Koreografia: Adrienn Hód Performuar nga: Emese Cuhorka, Júlia Garai, Csaba Molnár, Marcio Canabarro Muzika Live nga: Zoltán Mizsei Ndricimi nga: Kata Dézsi Co-producent: Trafó (Budapest)

http://hodworks.hu/en/


SADIK KACELI
Retrospektivë

15 Tetor - 16 Nëntor 2014

Me datë 15 Tetor 2014, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë të hapë për publikun në sallën e Ekspozitave të Përkohshme, ekspozitën retrospektive të një prej artistëve më të njohur shqiptarë të shekullit të 20, Sadik Kaceli (1914 – 2000).

Ekspozita “Retrospektivë” tregon një përzgjedhje të veprave të Sadik Kacelit duke marrë në shqyrtim një periudhë rreth 70 vjeçare krijimtarie, nga vizatimet e para të tij në fundin e viteve 1920, e deri në fund të viteve 1990. Ekspozita përmban vizatime, grafika, piktura të shtrira në gjithë teknikat dhe gjinitë tyre.

Eshtë hera e parë që artisti Sadik Kaceli, të cilit i është dhënë titulli Piktor i Popullit në vitin 1994, paraqitet kaq i plotë në krijimtarinë e tij.

Me datë 15 Tetor 2014, ora 11.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet konferenca për shtyp gjatë së cilës stafi kuratorial do ta prezantojë këtë ekspozitë më gjerësisht.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datë 16 Nëntor 2014.


SIMON SHIROKA
Retrospektivë

19 Shtator - 5 Tetor, 2014

Në kuadër të kalendarit të përbashkët kulturor dhe artistik ndërmjet Shqipërisë dhe Kosovës, Ministrisë së Kulturës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë në bashkëpunim me Galerinë Kombëtare të Kosovës në Prishtinë përuron ekspozitën retrospektivë të artistit , e cila do të hapet ditën e premte, më 19 shtator 2014, ora 19.00.

Ekspozita “Simon Shiroka - Retrospektivë” kurohet nga Z. Erzen Shkololli, Drejtori i Galerisë Kombëtare të Kosovës. Veprat ekspozuara janë pjesë e koleksionit privat të Familjes Shiroka.

Artisti Simon Shiroka (1927-1994), i lindur në Prizren, është mjeshtër i madh i artit të realizuar në teknikën e filigramit.

Akademiku Eqrem Basha shkruan se nga tradita popullore, Shiroka nuk mori vetëm mjeshtërinë e përpunimit të argjendit dhe materialeve të tjera fisnike, por edhe figuracionin, ornamentikën popullore, etnografinë, por edhe psikologjinë dhe besimin e njeriut tonë. Nuk është vetëm totemia, folklori, mistika dhe ornamentika e shpirtit të kësaj treve dhe këtij populli ajo që e dallon krijimtarinë e tij artistike, por edhe një shpirt i veçantë i artistit, që me dashuri dhe fanatizëm të pazakonshëm digjej dhe jetonte për të.

Ditën e premte më 19 shtator 2014, në ora 10.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet konferenca për shtyp mbi ekspozitën.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 5 tetor 2014.


LIN DELIJA
Mes sakrales dhe profanes

17 Shtator - 5 Tetor, 2014

Në kuadër të aktiviteteve kulturore, që po organizohen në pritje të vizitës së Papa Françeskut në Tiranë, në Galerinë Kombëtare të Arteve përurohet më datë 17 Shtator 2014, ora 19.00, ekspozita e kuruar nga Z. Gjon Radovani, me titull “Lin Delija mes sakrales dhe profanes”. Në ekspozitë do të paraqiten piktura dhe vizatime të piktorit Lin DELIJA, i cili jetoi dhe krijoi në Antrodoko, pranë Romës.

Ekspozita “Lin Delija mes sakrales dhe profanes” është fryt i mbështetjes së Ministrisë së Kulturës dhe i bashkëpunimit të Galerisë Kombëtare të Arteve në Tiranë me Shoqatën Art Union Albania.

Konferenca për shtyp do të zhvillohet më datë 17 Shtator 2014, ora 10.00 në Galerinë Kombëtare të Arteve.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 5 Tetor 2014.


ADRIAN ÇENE
Manipulations

06 Gusht– 07 Shtator, 2014

Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë t’ju ftojë me datën 6 Gusht 2014, ora 19.30, në hapjen e ekspozitës "Manipulations" të artistit Adrian Çene. Kjo është ekspozita e parë e artistit në Galerinë Kombëtare të Arteve dhe është kuruar nga Suzana Varvarica Kuka.

Çene është një prej artistëve modernë shqiptarë (lindur në 1969), dhe është diplomuar për pikturë në Institutin e Lartë të Arteve në vitin 1992. Ai jeton dhe punon në Tiranë. Krijimtaria e tij ka kaluar përmes përshtatjes së kërkimeve individuale në botën e pafund të trajtesave që arti i ditëve të sotme i sugjeron çdo artisti. Në këto 20 vite krijimtari Çene është dalluar për një pikturë stilistike foviste, ku dominon ekspresiviteti figurativ i sendeve të abstraguara, kontrasti në marrëdhëniet e ngjyrave dhe përdorimi i një linje të plotë vizatuese.

Disa kohë më parë, rreth vitit 2009, përmes vizatimit, Adrian Çene mbivendoste imazhin e tij të imagjinuar mbi një imazh të dhënë, konkretet e të palëvizshëm fotografik. Fotografia mediatike dhe riciklimi i saj u bënë bazamenti fillestar i përpunimeve të Adrian Çenes, i cili ndjeu se duke manipuluar imazhe të tilla përmes pikturimit dhe veçimit të detajit, që e ngacmonte më shumë, krijonte një realitet të ri, të ndryshëm nga piktura me vaj, por të afërt me procesin dhe lojën e tij foviste të ushtruar vite me radhë. Në këtë proces ai e çrregullon imazhin ekzistues dhe ia ndryshon informacionin fillestar, por nuk ia humb zanafillën apo imazhin e memorizuar. Pikturat në këtë ekspozitë janë një imazh jo real, i abstraguar përmes ngjyrave, të cilat vijnë me një gjuhë shumë më të qetë, janë më pak kontrastuese dhe anojnë drejt plotësisë dekorative.

Në ekspozitë do të paraqiten rreth 70 punime në teknikën tempera-akrilik mbi letër dhe akuarel mbi letër.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 07 Shtator 2014.


HELIDON GJERGJI
E-MAGES

31 Korrik - 07 Shtator, 2014
Kurator ARTAN SHABANI

Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë t’ju ftojë më datë 31 Korrik 2014, ora 19.00, në hapjen e ekspozitës "e-mages" të artistit Helidon Gjergji. Kjo është ekspozita e parë personale e artistit në GKA. Gjergji ka lindur më 1970 dhe është diplomuar në Akademinë e Arteve, Tiranë, në vitin 1994, në Akademinë e Arteve të Bukura të Napolit në vitin 1996, dhe ka një Master për Artet Pamore nga Universiteti Northwestern në Çikago, SHBA. Nga viti 2004 jeton dhe punon në Nju Jork.

Video “e-mages” (2009) konsiston sipas artistit Gjergji në një “video-projeksion imazhesh të sjella nga Ketevan Geladze, nëna e Stalinit, “e cila” ka përzgjedhur disa fotografi prej albumeve të saja të familjes (me një sensibilitet të përshtatshëm për rrjetet sociale) dhe i ka ndërthurur në mënyrë elegante duke i shoqëruar edhe me një vals nga Shostakovitch (të orkestruar nga Andrea Rieu).”

Kjo video, e ideuar sipas artistit Gjergji si “një matrioshka (kukull) ruse hiper–reale”, projektohet fillimisht mbi një pasqyrë të thyer e më pas pasqyrohet e copëzuar në mur.

Ekspozita përmban edhe 2 video të tjera: “Pixture TV” (2003) dhe “Danubi Blu” (2007).

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 07 Shtator 2014.


GAZMEND LEKA
SYMBOLON

11 – 27 Korrik, 2014

Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë t’ju ftojë më date 11 Korrik 2014, ora 19.00, në hapjen e ekspozitës "SYMBOLON" të artistit Gazmend Leka, që janë pjesë e koleksioni privat Josifi, për të kontribua në orientimin e politikave kulturore të ruajtjes dhe konservimit të veprave të artit.

Gazmend Leka prezanton hulumtimin e tij artistik të viteve të fundit në rreth 30 piktura, ku shenja simbolike është gjuhë e shprehisë pamore, duke na dhuruar një trashëgimi të re semiologjike e pavarur nga tregimtaria historike. “Trashëgimia nuk është historie dhe pse në disa raste ato mbivendosen. Trashëgimia e vendos të shkuarën në shërbim të së tashmes; historia e sheh të shkuarën në kuptimin e të shkuarës. Të kuptuarit e të shkuarës duke e vënë veten në logjikën e së shkuarës nuk ka qenë kurrë i lehtë”(Ray Raphael)... dhe këtu nis “fillesa krijuese“ për artistin që transformon historitë nën peshën metaforike të shenjës ku kultura të vjetra kryqëzohen me ato të rejat duke shtyrë kufijtë e imagjinatës drejt territoreve të metafizikës.

"SYMBOLON" është xhesti simbolik i artistit për “të dhënë e marrë” me publikun nëpërmjet ndërveprimit të imazhit, ku çdo kush nga ne “situatë pas situate” mund të gjejë vetveten.

Më datë 11 Korrik 2014, ora 11.00, në Galerinë Kombëtaretë Arteve do të zhvillohet me mediat një konferencë për shtyp gjatë së cilës artisti Gazmend Leka dhe kuratori Ardian Isufi do ta prezantojnë ekspozitën më gjerësisht, duke dhënë informacion të detajuar rreth kësa ngjarje artistike.

Ju Mirëpresim!


NOORA GEAGEA featuring NIKO SAARELA, EGS
FIVE

10 – 22 Korrik, 2014

Me datë 10 Korrik 2014, ora 19.00, Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë të hapë për publikun ekspozitën e dy artistëve finlandezë Noora Geagea dhe EGS.

Punët e artistit EGS, një prej artistëve më të njohur finlandezë bashkëkohorë, janë të bazuara rreth hartave të botës. Duke transformuar dhe riformatuar topografinë deri në atë pikë sa të shkruajë emrin e tij (që i abstraguar mezi dallohet), hartat e EGS ilustrojnë stilin e tij të paimitueshëm kirografik në gjininë e grafitit, si dhe aftësinë e tij për të shkatërruar dhe ripropozuar grafikën e shkronjës në mënyra dhe kompozime të pafundme.

Duke përdorur të argjendtën dhe të zezën si ngjyra të preferuara për të shkruar grafitit (jo vetëm ngaqë shkronjat të dallohen më qartë, por sepse "këto ngjyra nuk mund të fiksohen, ose të kamuflohen me ngjyra të tjera”) - përdorimi nga EGS i bojës së zezë indiane në punët artistike i lidh edhe më fort këto dy praktika me njëra–tjetrën, duke e detyruar vizitorin të shikojë qartësisht pastërtinë dhe kompleksitetin e imazheve të tij në grafiti. Për më tepër, duke përdorur në vend të penelit për të pikturuar një shiringë, EGS tregon njëkohësisht si rolin prej arti të margjinalizuar të gjinisë së grafitit, ashtu edhe mjediset ‘prapa skene’ ku ky art shpesh krijohet: në rrugica, lagje të varfëra dhe djerrina e landfille të mbushura me objekte të hedhura.

Nga ana tjetër hartat e EGS janë jo vetëm një version i abstraguar i hartës së botës; ato luajnë edhe me idenë e evropianëve si pushtues kontinentesh të "reja" të cilat i ndajnë me laps e vizore, duke krijuar me çdo të rënë të lapsit vende e konflikte që kurrë nuk kanë ekzistuar më parë.

Hartat e EGS tregojnë edhe fuqinë e bojës për të ndryshuar ambientin rrethues, si dhe aftësinë e pikturimit për të ndryshuar thellësisht mënyrën se si ne e kuptojmë hapësirën.

Puna e Noora Geagea për këtë ekspozitë, bazuar mbi qytetet, është prodhuar tërësisht në Tiranë.

“Qytetet janë si ëndrrat, krijuar prej dëshirave dhe frikës, ku edhe nëse filli i bisedës së tyre është sekret, rregullat e tyre janë absurde, perspektivat e tyre të mashtrojnë, dhe gjithçka mbulon diçka tjetër.” -Italo Calvino

Nëpërmjet punëve të saj në fotografi dhe video Noora Geagea kërkon të trajtojë çështje si udhëtimi e dokumentimi i realitetit, si dhe të zbulojë se sa është në gjendje të prodhojë “portrete” të besueshme qytetesh të tjera nisur vetëm nga “portreti” i Tiranës. Puna e saj bazohet në novelën e famshme “Qytetet e Padukshme” të italianit Italo Calvino. Për Geagea-n qytetet kanë karakter, kanë personalitetin e tyre, dhe shërbejnë si një pasqyrë e vetë botëve tona.

Në punën e saj për këtë ekspozitë ajo përpiqet të kapë pesë portrete krejtësisht të ndryshme karakteresh, atmosferash e hapësirash të pesë qyteteve imagjinare nga të cilët është magjepsur dhe frymëzuar. Duke pasur parasysh natyrën tërheqëse dhe të shtresëzuar të qytetit, puna e saj është një homazh për qytetet si krijesa të kujtimeve, ëndrrave, frikës dhe historive të bukura - ashtu si jemi vetë të gjithë ne.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 22 Korrik 2014.


ILIRIAN SHIMA
"FARAJON"

29 Maj – 22 Qershor, 2014

Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë t’ju ftojë më datë 29 Maj 2014, ora 19.00, në hapjen e ekspozitës "FARAJON" të skulptorit Ilirian Shima, lindur më 1964 dhe diplomuar në Institutin e Lartë të Arteve, Tiranë, 1989, në ateljenë e arteve të aplikuara drejtuar nga Prof. Thoma Thomai dhe Kristo Krisiko. Kjo është ekspozita e parë personale e këtij autori në Galerinë Kombëtare të Arteve.

Ilirian Shima është një njohës shumë i mirë i materialeve klasike të skulpturës dhe kryesisht punon në formë ciklesh në mermer, dru, gur e bronz. Skulpturat e tij, kryesisht në dimensione modeste, janë të realizuara mjeshtërisht në teknika tradicionale si derdhja apo gdhendja. Ato ofrojnë emocione të fuqishme dhe zgjidhje kompozicionale elegante.

Ekspozita ka mbi 40 vepra dhe tregon punë të artistit të cilat i përkasin harkut kohor 1990 – 2014. Punë të periudhave të hershme janë “Aenaon” (1990) dhe “Sisifos” (1998), ndërsa serisë së punëve të fundit i përkasin pesë krijime krijuar enkas për këtë ekspozitë: “Mediterranean Earth” (2014, triptik, bronz); “Eternity” (2014, dru); “The Rape of Europa” (2014, bronz); “Briharpa” (2014, dru, tela dhe altoparlantë) dhe “Farajon” (2014, bronz).

Një cikël i veçantë në këtë ekspozitë është cikli me skulptura i fokusuar në organet riprodhuese njerëzore. Artisti mjeshtrisht ka derdhur dhe gdhendur simbole të fuqishme dionisake, të trajtuara gjerësisht dhe me veneracion sidomos në kulturat helenistiko – romake. “Farajon”, emrin e të cilit mban dhe ekspozita, ka lidhje me dashurinë që artisti ka për vendin e tij, për gjenezën e tij si shqiptar dhe është inspiruar nga imazhi i një vathi ilir 4000 vjeçar. Kjo vepër arti erotike mashkullore për artistin simbolizon fuqinë e madhe ripërtritëse të kombit shqiptar.

Me datë 29 Maj 2014, ora 11.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet me mediat një konferencë për shtyp gjatë së cilës artisti dhe kuratori i saj do ta prezantojnë këtë ekspozitë më gjerësisht.

Ju Mirëpresim!


PIKTURA KLASIKE
Artistë nga 1500 – 1900

24 Prill – 18 Maj 2014

Kohë pas kohe, në mjediset ekspozuese të GKA-së janë paraqitur për publikun, ekspozita të kuruara me vepra nga koleksioni i madh i veprave të piktorëve të huaj. Ekspozita “Piktura klasike, artistë nga 1500 - 1900” u ndërtua duke veçuar vlerën si veti parësore. Përzgjedhja e veprave formoi grupin e imazheve, i cili e krijon atmosferën figurative të një kohe të shkuar, përmes temave të pikturuara. Klasika e hershme e sjellë nga piktorë europianë italianë, hungarezë, francezë dhe rumunë  evidentohet prej disa vetive të përbashkëta si: koha e krijimit, temat dhe subjektet e pasqyruara,  shkollat në emër të mjeshtrave të historisë së artit dhe mënyrat e tyre të pikturimit. Në Shqipëri, fundi i viteve 40 të shekullit të kaluar shënoi fillimin e jetës së Pinakotekës së parë të artit dhe sot është Galeria Kombëtare e Arteve, institucioni i rëndësishëm i arteve pamore.  Veprat e para të saj, të blera e të trashëguara në vitin 1949, janë disa punime të artistëve tradicionalë e kryesorë shqiptarë, si edhe një koleksion i pikturave të autorëve të huaj dhe anonimë. Veprat e tyre krijuan koleksionin e parë të piktorëve të huaj, i cili kohë pas kohe u  pasurua me vepra të tjera. Në vitin 1999, në GKA, u dhurua një koleksion i rëndësishëm me vlera nga piktori i njohur hollandez Jan Dibbets, i cili u mblodh me dëshirë dhe humanizëm prej tij. Koleksioni mori emrin “Jan Dibbets” dhe është i përbërë nga vepra të artistëve më të shquar të shekullit 20. Ardhja e këtij koleksioni organizoi strukturën e koleksionit të piktorëve të huaj, rriti vlerën dhe rëndësinë e institucionit, duke e ripozicionuar fondin e gjërë të veprave të artit në trashëgiminë figurative kulturore të GKA-së.

“Piktura klasike, artistë nga 1500 – 1900” është ekspozitë figurative, koncepti i së cilës përpiqet të paraqesë nivelin artistik të koleksionit më të hershëm në GKA, i cili përcaktohet nga vendi që zënë piktorët e huaj në historinë e artit, metodave të krahasimit, vlerësimit dhe gjykimit mbi stilin e artistëve të shquar europian si Tiziano Vecellio, Peter Paul Rubens, nxënësit e tyre dhe shkollave Guido Reni dhe Hyacinthe Rigaud, gjurmë të të cilëve gjenden në disa piktura anonime të koleksionit të piktorëve të huaj.

Politika e re, kryesore dhe drejtuese e veprimtarive artistike në GKA është edukimi i publikut bashkëkohës përmes kulturës. Situata e re ka sjellë mendësi dhe vizione të reja, të cilat bëjnë aktive, të ekspozueshme dhe të prekshme pasurinë figurative dhe vlerat artistike, që ruhen në fondin e saj. Rivështrimi impenjues mbi pikturat e autorëve të huaj dhe anonimë, studimi dhe kërkimi i fakteve në vazhdimësi mbi jetën dhe krijimtarinë e piktorëve të huaj si: Francesco Malacrea, Giuseppe Mantessi, Alfredo Müller, Antal Peczely, Umberto Zini, Guido Cadorin dhe dallimi i subjekteve dhe temave të pikturave anonime inicioi kurimin e ekspozitës “Piktura klasike, artistë nga 1500 - 1900”, e cila do të shërbejë në informimin e vazhdueshëm të publikut shqiptar dhe edukimin e tij me një kulturë figurative europiane.

Suzana Varvarica Kuka


“HISTORIA E FRANCES E TREGUAR PERMES PUBLICITETIT”

26 MARS - 13 PRILL 2014

Galeria Kombetare e Arteve, salla e ekspozitave te perkohshme

Galeria Kombetare e Arteve, Aleanca Franceze e Tiranes dhe Ambasada e Frances ne Shqiperi kane nderin t’ju ftojne ne hapjen e ekspozites “Historia e Frances e treguar permes publicitetit”.

E mërkurë, 26 mars 2014, ora 19.00

Ekspozita prezantohet ne kuadrin e Pranveres se Frankofonise ne Shqiperi nga data      26 Mars - 13 Prill 2014

Ekspozita “Historia e Frances e treguar permes publicitetit”, do te jete e hapur nga data 26 deri me 30 mars ne Galerine Kombetare te Arteve dhe prezanton rreth 60 dokumente publicitare (afisha, reklama te publikuara ne shtypin e shkruar, etiketa të pijeve ose djathrave, etj.) te zgjedhur ne koleksionin e pasur të bibliotekes Forney/Hôtel de Sens. Kjo ekspozite risjell historinë e Frances permes nje galerie humoristike te heronjve franceze. Ajo korri nje sukses te madh gjate prezantimit ne Paris, ku ekspozita u vizitua nga me shume se 15 000 vizitore.
 
Kurator Fani Zguro

ALL ABOUT THESE... LADIES AND GENTLEMEN

Galeria Kombëtare e Arteve në bashkëpunim me Gallery On The Move

10 - 20 Mars 2014

në Galerinë Kombëtare të Arteve, Tiranë

Shadi Habib Allah, Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla, Halil Altindere, Maria Thereza Alves, Ziad Antar, Ivan Argote, Fikret Atay, Luca Bolognesi, Candice Breitz, Egle Budvytyte, Erik Bünger, Miguel Calderón, Francisco Camacho, Barbara Ceriani Basilico and Alessandro Mancassola, Minerva Cuevas, Hubert Czerepok, Kajsa Dahlberg, Dina Danish, Ra Di Martino, Jimmie Durham, Miha Erman, Jakup Ferri, Ulrika Ferm, Dora Garcia, Daniel Guzmán, Khaled Hafez, Ibro Hasanovic, Pablo Helguera, Judith Hopf, Jesper Just, Hassan Khan, Ali Kazma, Dafna Maimon, Dorit Margreiter and Anette Baldauf, Nathaniel Mellors, Haroon Mirza, Alban Muja, Museo Aero Solar, Bruno Muzzolini, Ahmet Ogut, Tomas Ochoa, Damián Ortega, Fernando Ortega, Ferhat Ozgur, Steve Piccolo, Agnieszka Polska, Mark Raidpere, Pipilotti Rist, Damien Roach, Aida Ruilova, Anri Sala, Hiraki Sawa, Mariette Schiltz dhe Bert Theis, Esme Valk, Danielle Van Ark, Shingo Yoshida, Akram Zaatari, Nick Zedd dhe Richard Kern, Brigitte Zieger dhe Philippe Fernandez.

Një herë e një kohë shihja filmat e Ingmar Bergmanit; tani hedh shënime të marra nga E-flux dhe Art-agenda. “All About These… Ladies and Gentlemen” është thjesht një ilustrim i imazheve që i dhanë jetë këtyre shënimeve (Fani Zguro).

Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, në bashkëpunim me Gallery On The Move prezanton "All About These... Ladies and Gentlemen", një shfaqje me videoart kuruar nga Fani Zguro, në datat 10 – 20 Mars 2014. "All About These... Ladies and Gentlemen" e cila filloi në Viafarini, Milano, në 2013 dhe është prezantuar në Co/Pilot Stamboll 2014, është një projekt që vazhdon dhe ndryshon në kohë. Në çdo ekspozim të ri, prezantohen artistë dhe video të reja. Struktura mbetet e njëjtë, ndërsa informacioni zëvendësohet me data të tjera.

Falenderime të veçanta për: Artan Shabanin, Galerinë Kombëtare të Arteve, Tiranë, Prometeo Gallery të Ida Pisanit, Dora Garcia, Galerie Michel Rein, Astrit Cani, Kurimanzutto Gallery, Azra Tuzunoglu, Studio Sala, Galleria Kaufmann Repetto, Bruno Muzzolini, Adrian Paci, Galerie Chantal Crousel, Galerie Peter Kilchmann, Mariette Schiltz, Green Art Gallery, Galleria Francesca Minini, Ferhat Ozgur, Lo Schermo dell' Arte Film Festival, Gaia Fugazza, James Cohan Gallery, Monitor Gallery, Galerie Zak Branicka, Jacqui Davies.


 


 

Péter Pócs

"POSTERS & IDEAS"

06 Shkurt 2014 - 09 Mars 2014

Me datë 6 Shkurt 2014, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve ka kënaqësinë të hapë për publikun ekspozitën me pllakate të artistit hungarez Péter Pócs. Ekspozita tregon një përzgjedhje të veprave të këtij artisti duke u fokusuar kryesisht tek pllakati kulturor por që përfshin edhe disa kulme personale të artistit në pllakatin politik. Ai njihet për të dyja në nivel ndërkombëtar. Imazhet e tij, shumicën e kohës në skena dhe interpretime surreale, të mbrujtura me një seriozitet të thellë dhe pasion të fortë, gjejnë frymëzim në historinë e Hungarisë, dhe sidomos situatën politike të saj gjatë shekullit të 20, por disa nga punët e tij janë thellësisht universale, si në rastin e pllakateve që dëshmojnë rënien e komunizmit në gjithë Europën Lindore në vitet 1989-1990.

Pllakatet e Péter Pócs, të cilat vijnë si rezultat i përdorimit të një teknike individuale krejtësisht origjinale – bocete skulpturore të fotografuara në skena teatrale dramatike – kombinojnë ikonografinë personale surreale me elementë kulturorë, historikë, politikë, socialë etj, të një Europe midis dy botësh. Kur sheh materien e përdorur për to: balta, uji, mielli, kripa, argjila, është e pamundur të shmagësh asociimin me krijimin e Adamit të zanafillës, dhe as situatën e tij të mëpasshme. Pllakatet e Péter Pócs, të këtij demiurgu modern, e transhendojnë problemin akut politico-social të cilit i drejtohen dhe shtrojnë pyetje rreth kujtesës tonë historike në breza, apo gjendjes së njeriut në skenë apo jashtë saj, në jetë.

Që nga fundi viteve 80-të e deri në ditët tona Péter Pócs është fitues i shumë çmimeve në botë për pllakatin dhe sot ai është një nga figurat më të respektuara në këtë zhanër. Kjo është hera e parë që Péter Pócs ekspozon në Shqipëri. Nëpërmjet një gjesti të rrallë dhe bujar artisti do ti dhurojë fondit të Galerisë Kombëtare të Arteve të gjithë pllakatet pjesëmarrës në këtë ekspozitë.

Me datë 6 Shkurt 2014, ora 11.30, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet me mediat një konferencë për shtyp gjatë së cilës kuratori i ekspozitës Peter Fitz, drejtor i Muzeut Kiscelli të Budapestit, dhe stafi kuratorial, do ta prezantojnë këtë ekspozitë më gjerësisht.

Galeria Kombëtare e Arteve falenderon të gjithë sponsorat të cilët bënë të mundur realizimin e kësaj ekspozite: Vodafone Albania, Banka Ndërkombëtare Tregtare sh.a., Fondacioni Kulturor EDS dhe kompania CCS.

Biografia e Artistit

Péter Pócs lindi me 14 shtator 1950 në Pécs, Hungari. Ai u diplomua në Shkollën e Mesme Artistike në Pécs në vitin 1971 si arpunues dhe argjendar. Pócs ka punuar si dizenjator grafike që nga viti 1972, duke lëvruar kryesisht pllakatin kulturor, dhe më rrallë atë komercial. Në vazhdimësi, nga vitet 80-të (dhe pas ndryshimeve politike), Pócs ka dizenjuar më së shumti pllakate të karakterit politik. Udhëheqësit e tij shpirtërorë ishin Henryk Tomaszewski, Waldemar Swierzy dhe György Konecsni. Ai ka marrë pjesë në shumë ekspozita ndërkombëtare, bienale e trienale, duke qenë shpesh fitues i çmimeve si hungareze, si ndërkombëtare me krijimet e tij. Ai gjithashtu ftohet rregullisht të marrë pjesë në simpoziumet ndërkombëtare të pllakatit: 'Hommage à Max Ponti', '13 + Lautrec', 'Komunikim 2000', 'Mijëvjeçari Hungarez', 'Familja Toulouse', 'Fëmijët janë ritmi i botës', 'Shkronjat e Bullgarisë Alfabeti i Evropës', 'Sarajevë 2014'). Në vitin 1991 Pócs themeloi studion e tij, të përbërë vetëm prej tij, të quajtur Poster Design Studio. Ai mori çmimin Mihály Munkácsy për artin në vitin 1997. Pócs themeloi shoqatën 'Vetmia e Pllakatit Hungarez' në vitin 2008. Ai mori Diplomën 'Mjeshtër në Dizajnin Industrial' nga Universiteti i Hungarisë Perëndimore në vitin 2010. Kohët e fundit jeton dhe punon me familjen e tij në Tiranë.


 

Çmimi Onufri XX

“ELOZHE DYSHIMIT"

26 Dhjetor 2013 - 2 Shkurt 2014

Me datë 26 Dhjetor 2013, ora 18.00, Galeria Kombëtare e Arteve pati kënaqësinë të hapë ekspozitën kolektive Elozhe Dyshimit. Ekspozita është përzgjedhja përfundimtare për Edicionin e 20 të Çmimit Onufri, që organizohet çdo vit nga Galeria Kombëtare e Arteve dhe mban emrin e ikonografit të shquar mesjetar shqiptar. Çmimi Onufri është çmimi më i rëndësishëm publik për artet pamore në Shqipëri dhe zhvillohet nën kujdesin e Ministrisë së Kulturës. Qëllimi i tij është të promovojë dhe mbështesë rolin vital që luan arti në rritjen e ndërgjegjësimit publik, si dhe aftësisë së artit për të “matur pulsin” e kohës sonë. 

Ekspozita mbledh sëbashku veprat e 12 artistëve nga vende të ndryshme, dhe është përzgjedhja përfundimtare pas shqyrtimit të 130 aplikimeve që u bënë për këtë ekspozitë që nga njoftimi për hapjen e tij. Elozhe Dyshimit, propozuar nga kuratori italian Claudio Cravero për këtë edicion të ri të Onufrit, hulumton disa nga praktikat dhe temat e reja artistike që ndërmerren në ditët tona, duke treguar lidhjet e tyre me situatën e sotme politike, si një pasqyrë e dyshimit tonë të vazhdueshëm. Në veprat e përzgjedhura dyshimi shfaqet si diçka që pashmangshmërisht na prek të gjithëve. Në nivel social, sidomos në dekadën e fundit, për brezin e ri (të lindur mes viteve 1970 dhe fundviteve 1980) dyshimi është kthyer në një ndjenjë bazë, një instikt vital që i tregon këtij brezi rrugën që duhet ndjekë. 

Po ashtu, në ato vende që tashmë konsiderohen si vendet e ish Europës Lindore, ku forma të reja të demokracisë duket se përplasen me një dëshirë për të provuar modelet e Perëndimit, artistët duhet të bëjnë një zgjedhje mes: qëndrimit dhe praktikës në kontekstin kulturor në të cilin janë lindur e rritur, apo lëvizjes përfundimisht jashtë tij. 

Si rrjedhim, ëndrrat për ndryshim, utopitë, janë zënë mat. E në këtë gjendje pezullie, ajo çka mbetet është gjendja këmbëngulëse e dyshimit, që korrespondon me gjendjen e të “gjendurit në të tashmen”. Artistë si Driton Selmani (dtl. 1987, Kosovë), Endri Dani (dtl. 1987, Shqipëri) dhe Irgin Sena (dtl. 1982, Shqipëri, jeton në New York) janë “në mes të rrugës” mes një dëshire për të krijuar dhe ndërtuar për vendin e tyre, dhe një ndjenje zhgënjimi nga premtimet e shkuara për ndryshime sociale e kulturore. E megjithatë, në këtë epokë globale të hiper-fleksibilitetit dhe hiper-shpejtësisë artistë nga Shqipëria deri në Kosovë, por edhe nga Egjipti deri në Itali, po ndërmarrin qasje të reja për të përballur të tashmen e ditëve tona. 

Rëndësi të veçantë nuk ka dhe aq mediumi (teknika) e përdorur, sesa kërkimi i thellë për kuptim. Jasmina Metwaly (dtl. 1982, Poloni, jeton në Egjipt), Alban Muja (dtl. 1980, Kosovë), Ivi Topp (dtl. 1985, Shqipëri, jeton në Francë) dhe Marzia Migliora (dtl. 1972, Itali) janë të ndarë në mes nga një epokë revolucionare dhe politike që duket se nuk i shpie shumë larg: kjo epokë edhe në të shkuarën nuk rrëmon (në kuptimin e nostaligjisë për atë që iku), por as nga e ardhmja nuk sheh. 

Kjo mungesë e perspektivave afatgjata influencohet nga “gjurmë të padukshme” nga e kaluara. Diktatura të shkuara apo forma të ndryshme politikash të dhunshme, edhe pse janë pjesë të historisë, duket se lëvizin e dallgëzojnë nën sipërfaqe. 

Disa nga dyshimet që dalin në pah nga Elozhe Dyshimit përbëjnë një lloj “zone të lirë”, ku gjendja e artistit sot duhet patjetër të mbrohet si një hapësirë e padhunueshme polivalente dedikuar transformimit dhe lirisë. Ky lloj “imuniteti” duket qartë në tekstet artistike të Ergin Zaloshnjës (dtl. 1979, Shqipëri), Flaka Halitit (dtl. 1982, Kosovë, jeton në Gjermani), dhe në vizatimet e Elton Kores (dtl. 1981, Shqipëri). Në këtë këndvështrim, edhe instalacionet nga Py Verde (dtl. 1981 Itali; 1986 Francë; ata jetojnë në Belgjikë) dhe videoja e Silva Agostinit (dtl. 1979, Shqipëri, jeton në Gjermani) sugjerojnë një vend të nënshtruar nga një seri tensionesh dhe forcash. Ato reflektojnë këmbëngulje dhe mundim fizik ekstrem, të ngjashëm me një eksperiment ku forca ushtrohet midis ngarkesës dhe aksit mbajtës. Kështu, Elozhe Dyshimit shndërrohet në një metaforë për të qenë pozitivisht hezitues kur ndërmarrim një përpjekje të fortë mendore me shpresën për të arritur rezultate të efektshme apo të paefektshme.

REXHEP FERRI

"Larg dhe Afër"

18 Nëntor - 15 Dhjetor

Ditën e Hënë, datë 18 Nëntor 2013, ora 18.00 në Galerinë Kombëtare të Arteve, akademiku dhe njeriu i letrave të Kosovës, piktori Rexhep Ferri paraqet për publikun në Shqipëri ekspozitën vetjake e kuruar nga studjuesja e GKA-së, Suzana Varvarica Kuka. Në ekspozitë paraqiten 50 vepra në pikturë, në teknikën vaj mbi pëlhurë. Veprat janë një pjesë e krijimtarisë së tij 50 vjeçare. Vepra më e hershme është e vitit 1967, me titull “Porosia”. Atmosfera e ekspozitës ndërtohet në idenë e titullit të saj: “Larg dhe Afër”, si një ndjesi e natyrshme dhe e gjeneruar nga hapësira e zhvillimit të arteve pamore në të dy vendet tona shqipfolëse, që në fillim të shek. XX.    

Rexhep Ferri, u lind në Kukës, me 10 tetor 1937. Familja dhe jeta e tij ka përshkruar pothuajse të gjithë Veriun e Alpeve shqiptare. Ferri ka përfunduar shkollën e mesme të artit në Pejë në vitin 1958 dhe është diplomuar në pikturë në Akademinë e Arteve në Beograd në vitin 1966. Kreativiteti i tij ka rrugëtuar në dy paralele: në pikturë dhe në letërsi, që njëkohësisht, janë zhvilluar sëbashku. Në vitin 1962, botoi poezitë e para në librin “ Shëtitësit e vonë” dhe në vitin 1967 hapi ekspozitën e parë personale, në galerinë e Qendrës Kulturore në Prishtinë. Në vitin 1974 u zgjodh pedagog i Akademisë se Arteve Figurative në Prishtinë dhe në vitin 2000 u zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, ku punon aktualisht.

Rexhep Ferri i përket artistëve që e formuan stilin e tyre, përmes studimit dhe kërkimit në disiplinat e modernizmit botëror. Ai kapërceu me shumë sukses kahet e forta e ndikuese të tyre dhe arriti të ketë gjuhën e tij pamore. Ajo spikat për imazhin e pastër figurativ, ku subjekti i nisur tretet si një mbresë e lënë dhe mediumi imagjinar merr pushtetin kryesor dhe dallon i pangatërrueshëm në mesin e pasurisë së pafund të eksperincave ndërgjegjësore figurative.

Me datë 18 Nëntor 2013, ditën e Hënë, ora 12.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve zhvillohet me mediat konferenca për shtyp, gjatë së cilës do të jetë pjesëmarrës artisti Rexhep Ferri, i cili do të prezantojë më gjërësisht ekspozitën vetjake.


 

GEORGE PALI

"UDHËTIMI"

28 Tetor - 14 Nëntor

Nga data 28 Tetor 2013, ora 18.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve në sallën e ekspozitave të përkohshme do të hapet ekspozita e piktorit George (Gjergj) Pali (lindur 1957) me titull
"The Journey / Udhëtimi". George (Gjergj) Pali i përket brezit të artistëve shqiptarë që u diplomuan gjatë viteve tetëdhjetë në Institutin e Lartë të Arteve (ILA) në Tiranë. Në vitin 1988 ai arratiset nga Shqipëria. Sot ai jeton si artist i lirë në SHBA, në Stamford, Connecticut.

Në këtë ekpozitë, e para e tij në Galerinë Kombëtare të Arteve, ai paraqitet me një numër pikturash në vaj të prodhuara kryesisht vitin e fundit në studion e tij.

Vladimir Myrtezai, kurator i ekspozitës, shprehet se "Krijimtaria e George Palit karakterizohet nga nje kërkim artistik intensiv i cili tregon rrugëtimin e piktorit me një fantazi të pasur, duke kombinuar zhanret e pikturës dhe kolazhit. Puna e Palit mbahet në dy kolona kryesore: në një reminishencë të nënndërgjeshme të artistit që ka lidhje me muzikën, të cilën ai shpesh e kthen në një formë tejet të instrumentalizuar në tablotë e tij, dhe së dyti, në një kolonë tjetër, që buron nga një udhëtim nën traumë i autorit ku shpesh ai i drejtohet zanafillës së jetës duke e përshkruar atë me një humor tragjik të hapur në pikturat e tij".

Me datë 28 Tetor 2013, ora 12.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve do të zhvillohet me mediat një konferencë për shtyp gjatë së cilës artisti dhe stafi kuratorial do ta prezantojnë këtë ekspozitë më gjerësisht.
 

 

HENRY MOORE

GRAFIKA DHE SKULPTURA

13 Shtator - 23 Tetor 2013

Galeria Kombëtare e Arteve dhe Këshilli Britanik sjellin për herë të parë para publikut shqiptar një ekspozitë personale të njërit prej artistëve më të njohur britanikë në skenën ndërkombëtare të artit, skulptorit Henry Moore (1898 - 1986). Kjo ekspozitë përmban tetëdhjetë e gjashtë vepra, nga të cilat tetëdhjetë grafika kryesisht ne teknikat e gravurës dhe litografisë krijuar gjatë viteve 1949-1983, dhe gjashtë makete skulpturash në bronz. Gjithashtu në ekspozitë përfshihen edhe nëntë fotografi të skulpturave të realizuara dhe të vendosura në hapësira të ndryshme. Grafikat janë pjesë e serisë prej mbi 200 grafikash që artisti i dhuroi Koleksionit të Këshillit Britanik në vitin 1984 me rastin e 50-te vjetorit të themelimit të kësaj organizate. Skulpturat në bronz në këtë ekspozitë janë të përmasave të vogla dhe Moore i konsideronte makete. Ai përpara se ti prodhonte veprat e tij në dimensionin e tyre përfundimtar bënte makete të vogla për ta studiuar më mirë formën e tyre. Fotografitë tregojnë marrëdhënien që Moore kërkonte mes skulpturës dhe ambientit ku vendosej. Henry Moore është një nga artistët britanikë që ka bashkëpunuar më ngushtë me Këshillin Britanik. Ai ka pasur fatin që nëpërmjet mbështetjes së Këshillit Britanik ta ekspozojë punën e tij anembanë botës. Veprat e Moore ndodhen në muze dhe sheshe publike në qytete të rëndësishme anembanë globit. Ai është nderuar me shumë çmime dhe tituj ku nga më të rëndësishmit përmendim çmimin Ndërkombëtar të Skulpturës në Bienalen e Venecias 1948.

Me datë 13 Shtator 2013, ora 12.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve zhvilloi me mediat konferenca për shtyp gjatë së cilës kjo ekspozitë u prezantua më gjërësisht.
 

 

KOHË DHE VENDE: STAMBOLLI

ME VEPRA NGA KOLEKSIONI I BANKËS QENDRORE TË REPUBLIKËS SË TURQISË

30.05.2013 - 14.07.2013

Galeria Kombëtare e Arteve njofton se nga data 30.05.2013 do të jetë e hapur në sallën e ekspozitave të përkohshme, ekspozita me titull: "Kohë dhe Vende: Stambolli - Me Vepra nga Koleksioni i Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë", e cila vjen para publikut në sajë të bashkëpunimit me Bankën Qëndrore të Republikës së Turqisë dhe Institutin e Kulturës Yunus Emre. Veprat në këtë ekspozitë janë pjesë e koleksionit të artit të kësaj banke. Ato janë përzgjedhur duke prezantuar një tematikë të përbashkët, e cila është peizazhi i Stambollit, i cili sipas kuratores Prof. Dr. Kiymet Giray i ka frymëzuar gjithmonë artistët turq. Veprat i përkasin një hapësire kohore që fillon që nga fillimi i shekullit XX e deri në ditët tona. Kjo ekspozitë përveÇ tregimit të Stambollit nëpërmjet syrit të artistëve turq është njëkohësisht edhe një lloj prezantimi i historisë së pikturës së këtij vendi duke qenë se autorët pjesëmarrës janë ndër më të rëndësishmit e historisë së artit të Turqisë moderne. Disa nga autorët më të njohur janë: Ali Riza Bayezit, Hikmet Onat, Ibrahim Çalli, Devrim Erbil, Adnan Çoker etj.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur për publiku deri me datë 14 Korrik 2013.

Ditën e enjte, datë 30 Maj 2013, ora 11.00 në Galerinë Kombëtare të do të zhvillohet një konferencë për shtyp me kuratoren e ekspozitës Prof. Dr. Kiymet Giray, gjatë së cilës kuratorja do ta prezantojë këtë ekspozitë më gjërësisht.
 

 

ALUSH SHIMA

Territore të vogla lirie 1968-1973

26 Prill - 27 Maj 2013

Galeria Kombëtare e Arteve do të hapë në datën 26 prill 2013, ora 19.00, ekspozitën e piktorit Alush Shima (lindur më 1942). Kjo ekspozitë është realizuar në bashkëpunim me dy kuratorët dhe kritikët italianë, Profesorët Vanja Strukelj dhe Arturo Calzona, të cilët janë përqëndruar në vitet e hershme të punës së piktorit, sepse këto vite janë të një rëndësie të dyfishtë. Së pari, në ato vite kultura shqiptare kaloi nëpër një periudhë të shkurtër lirie për të eksperimentuar dhe së dyti, janë vitet e formimit artistik të Shimës.

Ekspozita do të sjellë punë në të cilat ndihet influenca dhe dialogu i artistit me pikturën moderniste perëndimore dhe me autorët kryesorë të saj. Sipas kritikëve Strukelj e Calzona, të cilët fillimisht marrin në shqyrtim formimin e shëndoshë akademik të artistit, Shima e ndërton identitetin e tij në përballje me mjeshtrat e mëdhenj të artit të së shkuarës dhe sidomos në një marrëdhënie të ngushtë me pikturën e Braque-ut dhe të Mattisse-it, vepra e të cilëve bëhet për piktorin shqiptar një terren për t'u eksploruar.

Piktura e Alush Shimës është një sintezë e botëkuptimit modernist me botën e tij individuale dhe familjare. I ekspozuar fare pak gjatë viteve të regjimit socialist, Shima punoi në fshehtësi të plotë duke e zhvilluar veprën e tij larg syve të të tjerëve. Veprat në këtë ekspozitë janë të rëndësishme pasi vijnë për herë të parë para publikut duke treguar një mikrobotë të fshehur e shumë interesante që ka ekzistuar brenda botës së ngurtë kulturore të Shqipërisë socialiste.
 

ONUFRI

EDICIONI XIX

28.12.2012 - 03.02.2013

'Ndoshta të ëndërrosh'

Galeria Kombëtare e Arteve hap ditën e Premte, datë 28.12.2012, ora 18.00, në sallën e ekspozitave të përkohshme edicionin e 19të të ekspozitës së përvitshme ‘Onufri’. Ky edicion kurohet nga kuratori italian Daniele Capra dhe mban titullin 'Ndoshta të ëndërrosh'. Titulli vjen nga monologu i famshëm i Hamletit të Shekspirit. Capra zgjedh këtë titull sepse sipas tij ka një ngjashmëri të madhe mes Hamletit të turbulluar e të gjendur në situatë të vështirë personale por që pavarësisht kësaj mundet të filozofojë mbi botën dhe enigmat e saj. Sipas Capra-s artistët shqiptarë sfidojnë realitetin aspak të lehtë për ta dhe arrijnë të propozojnë zgjidhje personale. Por nëse Hamleti zgjodhi rrugën e hakmarrjes për zgjidhjen e problemeve të tij, artistët në këtë ekspozitë shtrojnë dhe kërkojnë zgjidhje të tjera.
Artistët pjesmarrës janë: Luçjan Bedeni, Yllka Gjollesha, Genti Korini, Mariana Kostandini, Remijon Pronja, Alketa Ramaj, Violana Murataj, Arjan Shehaj.

IKONA SHQIPTARE

shek. XIV - XX

17 Tetor - 29 Nëntor 2012

Galeria Kombëtare e Arteve ka në fondin e saj një koleksion të rëndësishëm ikonash, kryesisht pasbizantine, të cilat datojnë prej shek.XIV deri në shek.XX.

Shqipëria ka qenë një qendër e rëndësishme e ikonografisë në Ballkan. Ikonografia njeh një lulëzim në periudhën pasbizantine në këtë territor. Kësaj periudhe (nga shek.XV deri shek. XIX) i përkasin edhe autorët e shquar ikonografë si Onufri në shek.XVI, Onufër Qiprioti në shek. XVI-XVII, David Selenicasi në shek.XVII-XVIII, Konstandin Jeromonaku, vëllezërit Zografi dhe Kostandin Shpataraku në shek. XVIII, familja Cetiri në shek. XVIII-XIX, që dekorojnë kishat e vendit, për të ardhur deri në shek. XX me familjen Zengo. Tradita e artit ikonografik në Shqipëri vazhdoi deri në vitin 1964, kohë kur aktiviteti fetar në vend mori fund.

Galeria Kombëtare e Arteve hap në 17 Tetor 2012 ora 19.00 ekspozitën ikonografike "Ikona Shqiptare". Ky vit, duke qenë dhe përvjetor i 100-të i shtetit shqiptar është konsideruar i rëndësishëm nga Galeria Kombëtare e Arteve për prezantimin e vlerave dhe pasurive historike dhe shpirtërore të vendit. Ekspozita " Ikona Shqiptare" sjell përpara publikut vlerat më të mira të ikonografisë shqiptare dhe për herë të parë në një bashkëpunim me Muzeun Kombëtar të Artit Mesjetar, Korcë dhe Muzeun Kombëtar "Onufri", Berat, do të ekspozojë pesëdhjetë vepra, nga më të rëndësishmet prej të tre koleksioneve. Në këtë përzgjedhje dymbëdhjetë ikona vijnë nga Muzeu Kombëtar "Onufri", Berat, tetëmbëdhjetë ikona dhe një kapak ungjilli nga Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar, Korcë, ndërsa pjesa tjetër është fond i Galerisë Kombëtare të Arteve, Tiranë.

Ikonat në ekspozitë i përkasin shekujve XIV deri XX, duke bërë edhe një retrospektivë të historisë së ikonografisë në vendin tonë, duke filluar nga autorë anonimë të shek.XIV deri tek një ikonë e vitit 1920, pikturuar nga Spiro Xega.

Autorët në ekspozitë janë: anonimë, Onufri, Nikolla, i biri i Onufrit, Onufër Qiprioti, Kostandin Shpataraku, Kostandin Jeromonaku, Kostandi dhe Athanas Zografi, Johan Cetiri, Vangjel Zengo dhe Spiro Xega.

Ditën e Mërkure ora 11.30 në Galerine Kombëtare të do të zhvillohet një konferencë për shtyp me kuratorin e ekspozitës Rubens Shima.


 


MADE IN BRITAIN
Art bashkëkohor nga koleksioni i British Council 1980-2010.

01.06.2012 - 05.08.2012

MADE IN BRITAIN

Galeria Kombëtare e Arteve, nga data 01.06.2012 deri në datë 05.08.2012 ekspozoi, në sallën e ekspozitave të përkohshme, vepra të një prej koleksioneve më të njohura në mbarë botën për artin bashkëkohor, koleksionit të Këshillit Britanik. Ky koleksion, i cili i ka fillesat e veta që nga themelimi i Këshillit Britanik (1934), ka për qëllim promovimin e artistëve britanikë dhe të arritjeve të artit të këtij vendi, në mbarë botën. Ekspozita "Made in Britain", e formëzuar si kërkesë specifike e Galerisë Kombëtare tëArteve, sjell nëTiranë rreth 111 vepra në pikturë, skulpturë, grafikë, fotografi, instalacion e video-art, që përfshijnënjë hark kohor prej 30 vitesh. 32 autorët që vijnë para publikut shqiptar (shumica për herë të parë) janë ndër më të njohurit e më të rëndësishmit e dhjetëvjeçarëve të fundit në skenën e artit pamor. Ekspozita reflekton ndryshimet që ka pësuar shoqëria britanike gjatë kësaj periudhe dhe rolin edukues dhe ndikues që ka marrë përsipër arti pamor në ndryshimin e saj. Artistët në ekspozitë janë: Tomma Abts/ Phillip Allen/ Keith Arnatt/ Helen Chadwick/ Jake dhe Dinos Chapman/ Adam Chodzko/ Mat Collishaw/ Tony Cragg/ Martin Creed/ Peter Doig/ Angus Fairhurst/ Matt Franks/ Gilbert & George/ Damien Hirst/ Gary Hume/ Michael Landy/ Sarah Lucas/ Keny Macleod/ Julian Opie/ Bob dhe Roberta Smith/ Wolfgang Tillmans/ Mark Tichner/ Gavin Turk/ Mark Wallinger/ Gillian Wearing/ Boyd Webb/ Gary Webb/ Richard Wright/ Wood dhe Harrison.
 IBRAHIM KODRA

13 Prill - 20 Maj 2012

Shqiperia Fantastike

Në sallë n e ekspozitave të pë rkohshme të Galerisë Kombë tare të Arteve nga data 13 Prill (hapja ora 18.30), deri në 20 Maj 2012, hapet ekspozita e piktorit Ibrahim Kodra e titulluar “Shqipë ria Fantastike”, kuruar nga Rubens Shima. Ekspozita organizohet nga Galeria Kombë tare e Arteve në bashkë punim me Fondacionin “Ibrahim Kodra” në Milano në kuadë r të 100 vjetorit të Pavarë sisë . Pë r realizimin e kë saj ekspozite kuratori ka pë rzgjedhur vepra nga koleksioni i Fondacionit “Ibrahim Kodra” në Milano (Itali), vepra nga koleksioni i Z. Kozma Dashi (Shqipë ri), vepra nga fondi i Galerisë Kombë tare të Arteve në Tiranë , si dhe vepra nga koleksione te ndryshme private brenda dhe jashtë Shqipë risë .

Ditë n e Premte, dt. 13 Prill 2012, ora 11.30, në Galerinë Kombë tare të Arteve organizohet edhe një konferencë shtypi pë r mediat. Në konferencë marrin pjesë kuratori Rubens Shima dhe Presidenti i Fondacionit “Ibrahim Kodra” në Milano, Z. Fatos Faslliu.

Ibrahim Kodra lindi në Ishë m të Tiranë s në vitin 1918. Ai e kaloi fë mijë rinë në atmosferë n e vë shtirë ekonomiko-politike të Shqipë risë së pas-Luftë s së Parë Botë rore. Në mesin e viteve tridhjetë , Kodra pasi kishte kryer arsimin e pë rgjithshë m, u fut në shkollë n e sapohapur të artit, në Tiranë , të quajtur ‘Shkolla e Vizatimit’. Më pas, në vitin 1938, duke pë rfituar nga marrdhë niet e ngushta mes Mbretë rise Shqiptare të Ahmet Zogut dhe Italisë , Ibrahim Kodra arriti të marrë një bursë studimi pë r në Akademinë e Arteve Brera, në Milano. Ai u shpë rngul në Itali ku studioi pikturë me profesorë t Carra, Funi e Carpi. Pas studimeve akademike, Kodra vendosi të që ndronte në Milano ku hapi edhe atelierin e tij artistik, ndonë se kjo pë rkoi me periudhë n e vë shtirë të mbarimit të Luftë s së Dytë Botë rore. Ai u bë shpejt pjesë e ekspozitave të rë ndë sishme kolektive që organizoheshin në Itali, por edhe në Paris, (Francë ) duke filluar që nga viti 1948 e duke vazhduar pë rgjatë gjithë viteve pesë dhjetë . Në kë to ekspozita ai merrte pjesë krahas artistë ve më të njohur të Evropë s. Karriera e tij artistike kulmoi me pjesmarrjen në Ekspozitë n e Universitetit të Parisit, në vitin 1953, ku ekspozonin një kohë sisht Picasso, Chagall, Matisse, Modigliani etj. Që nga ai moment Kodra u bë një piktor popullor në Itali dhe më gjerë , duke ekspozuar individualisht në muze e galeri të ndryshme evropiane e madje edhe në SHBA, Neë York. (Princess Hall Gallery, 1963)

Në vitin 1973 Ibrahim Kodra u dekorua nga Akademia Franceze e Arteve, Shkencave dhe Letë rsisë . Ai jetoi dhe punoi deri në fund të jetë s së tij, (2006) në atelierin e tij në Milano, në sheshin Ragosta.

Piktura e Ibrahim Kodrë s ë shtë një bashkim i çuditshë m botë sh; botë s së tij origjinale, të mbartur nga vendlindja, me motivet dhe historinë e saj, shpesh herë të etiketuar si orientale nga shtypi italian, dhe skemave artistike perë ndimore që kishin marrë jetë me avantgardat e fillimit të shekullit të një zetë . Ky bashkim, kjo pë rzierje e bë n Kodrë n një artist tepë r të veçantë pë r periudhë n kur ai jetoi dhe punoi. Sipas kritikut Carlo Bo, Kodra megjithë se i ardhur nga një kulturë tjetë r, nuk hyn në një marrdhë nie inferiore me botë n dhe artin perë ndimor duke iu në nshtruar normave dhe estetikë s së tij, pë rkundrazi duke pë rdorur gjuhë n e avantgardë s, (kubizmin e surealizmin) ai s’bë n gjë tjetë r veçse pë rforcon formimin e tij të ndryshë m dhe gjuhë n e tij origjinale, e cila tregon haptas lashtë sinë e saj. Kë shtu, kubizmi i Kodrë s nuk ë shtë një pë rpjekje pë r ta shpë rbë rë objektin por pë r ta ribë rë atë , duke e kthyer pikturë n e tij në një mjet preçizioni të lartë , në funksion të të kuptuarit dhe të gjykuarit të artit dhe kulturë s perë ndimore, duke zgjedhur rrugë n e pë rballjes kritike me kë të të fundit.ORION SHIMA

7 Mars - 8 Prill 2012

Kunderpeisazh

Në sallën e ekspozitave të përkohshme të Galerisë Kombëtare të Arteve nga data 7 Mars (hapja ora 18.00), deri në 8 Prill 2012, u hap ekspozita e piktorit Orion Shima (lindur në 1969) e titulluar "Kundërpeizazh". Shima sjell në këtë ekspozitë personale një numër punimesh kryesisht në teknikën e akrilikut në kanavacë dhe letër, të cilat shfaqin krijimtarinë dhe zhvillimet e veprës së tij gjatë viteve të fundit.

Francesco Poli, i cili është dhe kuratori i ekspozitës, e karakterizon veprën e tij si të tillë: "Piktura më e fundit e Orion Shimës është shprehje e lirë, e ndjeshme dhe e thellë e një interpretimi melankolik dhe nostalgjik të natyrës, që duket se buron nga kujtime, përjetime dhe ëndërrime të adoleshencës, por që në të njëjtën kohë mund të shihet metaforikisht si një përsiatje e stërhollë mbi natyrën e vetë pikturës si gjuhë e pazëvendësueshme në ngjizjen e vegimeve vetjake mirëfilli poetike që kanë vlerë universale".BOGUJEVCI // Histori Pamore

HOMAZHE PËR TË GJITHA VIKTIMAT E LUFTËS NË KOSOVË

Fatos, Jehona dhe Saranda Bogujevci janë tre nga anëtarët e familjes Bogujevci të cilët i mbijetuan masakrës në Mars të vitit 1999, në Podujevë. Që nga ajo ditë ata kanë qenë në një rrugëtim të gjatë për shërim, rimëkëmbje dhe në kërkim të drejtësisë.  Sot, Fatosi, Jehona dhe Saranda janë tre artistët e kësaj eskpozite të cilët në mënyrë origjinale rikrijojnë dramën e ngjarjes që përjetuan, shërimin dhe kërkimin e drejtësisë pas tragjedisë familjare.
Ekspozita ‘’BOGUJEVCI // Histori Pamore‘’ përbëhet nga katër instalacione (“Dhoma e ndjenjes”, “Trungu familjar”, “Dhoma e spitalit” dhe “Dhoma e gjykimit”) ku shfaqen filmime krejtësisht origjinale, intervista, fotografi dhe sende personale. Kjo ekspozitë, përveç karakterit të saj dokumentues, mund të shihet edhe si një përgjigje artistike kundër dhunës, ndërsa në rrafsh universal edhe si një eksplorim i shpirtit të njeriut që i kundërvihet krimit.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datë 2 Mars 2012.

Të Premten me datë 10 Shkurt 2012, ora 11.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve në Tiranë mbahet edhe konferenca e shtypit për këtë eskpozitë me artistët pjesëmarrës.

ONUFRI - Edicioni XVIII

22.12.2011 - 05.02.2012

‘Piktura e Jetes Moderne’

Në Galerinë Kombëtare të Arteve, ditën e Enjte, datë 22 Dhjetor 2011, ora 18,00, hapet Edicioni i 18 i Ekspozitës Ndërkombëtare të Arteve Pamore, Onufri, me titullin ‘Piktura e jetës moderne’.

Kuratori i kësaj ekspozite është Alban Hajdinaj, i cili e ka zhvilluar kërkimin e tij duke u mbështetur tek eseja që Charles Baudelaire botoi në vitin 1863 në Paris me të njëjtin titull. “Ekspozita,” sipas kuratorit Hajdinaj, “është një përpjekje për të ndërtuar një mënyrë të pari mbi artin shqiptar, duke u nisur nga nocioni i modernitetit.

Ky nocion që na vjen prej Baudelaire-it e ndan artin në dy elementë: ‘E bukura përbëhet nga një element i përjetshëm, i pandryshueshëm, sasia e të cilit është tepër e vështirë të përcaktohet, dhe nga një element relativ, rrethanor që do të jetë, si të dojë njeriu, herë tërë ansambli, herë epoka, herë moda, herë morali, herë pasioni.’

‘Piktura e jetës moderne’ vihet në gjurmim të modernitetit në Shqipëri duke sjellë në vëmendje fotografi të viteve 1915-1930, piktura të viteve 1960-1980, për të ardhur tek arti i ditëve tona (pikturë, skulpturë, vizatim, fotografi) i cili në këtë kërkim konsiston në një vazhdimësi të imazhit piktorik e figurativ për të dhënë një panoramë të evolucionit të imazhit modern në artin tonë. Gjurmimi i modernitetit vjen në sintezë me një kërkim për rezonanca dhe afëri mes subjekteve të kësaj ekspozite dhe atyre që Baudelaire propozon si karakteristika të shfaqjes së modernitetit; moda, veshja, uniforma, figura e gruas apo e burrit, përshkrimi i aspekteve kryesore të jetës si prodhimi, argëtimi, koha e lirë dhe estetika në ndryshim të vazhdueshëm janë në qendër të kësaj ekspozite.

‘Piktura e jetës moderne’, apo kërkimi i modernitetit është një përpjekje për ta çliruar artin tonë nga klishe dhe formate të ditës të cilat e tipizojnë dhe kategorizojnë atë nën terma apo përcaktime fundore. Ky kërkim kërkon ta vërë atë përballë vlerave universale dhe ta lërë të hapur qëllimin e tij.”

Në këtë ekspozitë marrin pjesë këta artistë: Klodiana Alia, Arben Bajo, Sonilda Bardhoshi, Sotir Capo, Rafael Dembo, Brilanta Kadillari, Sidi Kanani, Jakup Keraj, Shpëtim Kërçova, Dhimitër Kokoshi, Genti Korini, Greta Dhaskali Lami, Guri Madhi, Blerina Muça, Dashamir Myftari, Janaq Paço, Orion Papleka, Kristaq Sotiri, Roland Tasho, Orion Shima, Dhimitër Vangjeli dhe Ergys Zhabjaku.

Një konferencë për shtyp do të mbahet në Galerinë Kombëtare të Arteve për gjithë mediat e interesuara të Enjten me datë 22 Dhjetor 2011, ora 12,00. Ndërsa të Premten me datë 23 Dhjetor 2011, ora 12,00, po në Galerinë Kombëtare të Arteve kuratori i ekspozitës do të zhvillojë një bisedë më të zgjeruar rreth kësaj ekspozite dhe konceptit të saj. Ftohen të marrin pjesë të gjithë të interesuarit si dhe studentë të arteve. Biseda do të zhvillohet në sallën e Bibliotekës së Galerisë së Arteve. Hyrja për në bisedë është e lirë.

150 VJET FOTOGRAFI NË SPANJË

FOTOGRAFIA DHE SHOQËRIA SPANJOLLE NE SHEK. 19 DHE 20

14 tetor – 20 nëntor 2011

Ekspozita ‘150 vjet fotografi në Spanjë’ vjen në Galerinë Kombëtare si një studim kulmor gati njëzet-vjeçar i studiuesit të mirënjohur spanjoll, i cili është edhe kurator i saj, Publio Lopez Mondejar. Ekspozita hapet për publikun me datë 15 Tetor dhe do qëndrojë e hapur deri me datë 20 Nëntor 2011. Kuratori Mondejar ka arritur të përmbledhë 150 vjet histori të fotografisë spanjolle duke filluar që nga realizimi i parë fotografik dagerrotip në 1839 në Barcelonë për të ardhur deri tek fotografia bashkëkohore e këtij vendi e viteve 1990-të. Ekspozita është jo vetëm një përzgjedhje e imazheve më të bukura e më domethënëse të stampuara në Spanjë përgjatë kësaj periudhe kohore por edhe një pasqyrë e ngjarjeve më të rëndësishme të historisë së këtij vendi. Ajo, duke ndalur nëpër momentet kyçe në të cilat kaloi fotografia spanjolle si: portreti, gazetaria, piktorizmi, vangardizmi, fotografia popullore, dokumentarizmi antropologjik, etj, sjell përpara nesh ndërkohë ngjarje historike si: Luftrat Karliste, fushatat e Marokut, Luftën Civile, zhvillimet industriale të vendit apo personazhe e përfaqësues të klasave të ndryshme sociale, artistike, intelektuale e politike të Spanjës. Ekspozita përmban 119 fotografi dhe është e ndarë në tre pjesë didaktike kronologjike. Pjesa e parë 1839-1900 tregon për: fotografitë e para, fillimet e fotogazetarisë, portretit dhe shumëfishimit të imazheve. Pjesë e kësaj periudhe janë fotografitë e autorëve klasikë si Clifford, Laurent, Martinez Sanchez etj. Pjesa e dytë 1900-1939 prek aspekte si: fotografia popullore, portretizmi i ri, reporterizmi grafik (me një theks të vecantë mbi Luftën Civile spanjolle) dhe piktorizmi. Kjo etapë e fotografisë spanjolle përfshin fotografi nga Alfonso, Centelles, Ortiz Echagüe, Escobar e shumë fotografë të tjerë. Pjesa e tretë dhe e fundit, 1939-2000, ndalet mbi një shumllojshmëri aspektesh si: fotografia e frankizmit, revolucioni dokumentarist, fotogazetaria e tranzicionit demokratik, dokumentarizmi antropologjik i viteve 80-të, modernizmi, pas-modernizmi dhe fotografia e viteve 90-të. Autorë përfaqësues të kësaj periudhe janë Cristina G. Rodero, Garcia Alix, Ramón Masats, e shumë të tjerë.

MARTIN PARR

Galeria Kombëtare e Arteve mirëpret në hapësirën e saj të ekspozitave të përkohshme nga data 15 Qershor deri në 7 Gusht 2011, ekspozitën e fotografit të mirënjohur Britanik Martin Parr. Kjo është ekspozita e parë personale që Martin Parr organizon në Tiranë dhe është hera e parë që imazhet nga cikli Albania/Shqipëria 1990 ekspozohen për publikun. Siç e ka cilësuar kritiku i mirënjohur Gerry Badger Martin Parr është “një figurë e shkëlqyer e fotografisë së fillim-shekullit XXI. Ndonëse ai nuk mund të quhet as modernist i pastër e as tërësisht postmodernist, ai është një figurë udhëheqëse dhe padyshim një ndër themeluesit e Shkollës së Re Evropiane të Fotografisë me Ngjyra.” Në të njëjtën kohë ai është edhe antar i agjensisë së parë të fotogazetarisë, Magnum. Kjo e bën Parr-in të jetë nga njëra anë në brendësi të praktikave të sukseshme të fotogazetarisë dhe nga ana tjetër të punojë pa pushim konceptualisht si një artist fotograf që e ekspozon punën e tij në galeritë e artit. Parr është një erudit i fotografisë dhe një fotograf i zhdërvjellët origjinal që e eksploron fotografinë që nga themeli e deri në lartësitë e skajshme të saj. Praktika e Parr-it mbështetet mbi kalimin e shkathët nga një botë fotografike tek tjetra duke trajtuar në mënyrë instiktive çështje si: roli i fotografit, statusi i imazhit fotografik në kulturën tonë dhe padyshim natyra e vërtetë e vetë kulturës bashkëkohore. E gjithë karriera e Parr-it, por veçanërisht imazhet e tij, ngrenë pyetje mbi kulturën popullore dhe atë elitare, mbi artin dhe komercializmin, shumëfishimin e imazhit fotografik dhe (jo rastësisht) mbi jetët që jetojmë sot. Kjo ekspozitë e rëndësishme që Martin Parr sjell në Tiranë ekspozitën përbëhet nga tre cikle: Shqipëria 1990, Common Sense 1995/1998 dhe Botë e Vogël 1989/2007. Foto-instalacioni Common Sense është një nga më të mëdhenjtë që Parr ka ndërtuar ndonjëherë në Europë duke përdorur 270 imazhe në format pak më të madh se A3. Shqipëria 1990 Martin Parr erdhi në Shqipëri në vitin 1990 me udhëtimin e parë turistik në vend pas rënies së murit të Berlinit. Ai tregon se: “Ky udhëtim ishte një turne arkitekture dhe nga 14 pjesmarrës, 12 dolën që ishin gazetarë.” Parr ishte në gjendje të bridhte lirisht herët në mëngjes, ose kur kishte nje sasi të kufizuar kohe të lirë. Edhe pse jo shumë të largëta në kohë këto imazhe përshkruajnë një botë të ndryshme nga Shqipëria që njohim tani. Common Sense 1995/1998 Parr prodhoi këtë seri imazhesh të fokusuara mbi detaje, me ngjyra tejet të ndezura, të cilat japin detaje të botës moderne perëndimore me të cilën jemi familjarizuar kaq shumë. Nga plane të para ushqimi fastfood, e deri te stolitë e grave, ky është një indeks i mbetjeve dhe hedhurinave të botës bashkëkohore. Botë e Vogël 1989/2007 Me studimin e tij të vazhdueshëm mbi turizmin global Martin Parr tregon se si imazhi i një vendi të famshëm pushimesh është shpesh në kontradiktë me realitetin. Duke qenë se turizmi është industria më e madhe në botë, Parr tregon se çfarë bote surreale kjo industri ka krijuar, shpesh e mbytur në vizitorë, duke i kthyer këto vende turistike në viktima të suksesit të tyre.

ALI OSEKU

Galeria Kombëtare e Arteve në periudhën 12.5.2011 – 5.6.2011 çel ekspozitën e piktorit të njohur Ali Oseku (lindur në vitin 1944). Oseku sjell në këtë ekspozitë vetjake, të parën në Galerinë Kombëtare, një numër punimesh në vaj, të prodhuara gjatë viteve të fundit (2009-2011). Kjo krijimtari karakterizohet nga një kërkim i cili tregon më së miri përvojën e gjatë të artistit dhe kultivimin maksimal të pikturës së tij.

Oseku është një piktor që në punën e tij përpiqet të manifestojë si parësore, marrdhënien artist – vepër arti dhe e bën këtë me thjeshtësi, me një qëndrim gati monokromatik që shfaqet në sipërfaqe të tëra brenda telajos. Piktura e tij karakterizohet nga thjeshtësia në trajtim, përkorësia e skajshme e imazheve, dhe dashuria për ngjyrën si një element bazë piktorik. Të tre këto linja vihen në funksion të prodhimit të hapësirës (ose boshllëkut). Artisti duket se huazon mënyrën e pikturimit të Ekspresionizmit Abstrakt për ta vënë në funksion të një vepre që njëkohësisht mund të lexohet edhe si jo-abstrakte. Hapësira dhe (apo) prodhimi i saj, është qëllimi i kësaj pikture por kjo nuk është thjesht hapësira që ne shohim në punët e tij, ku krijimi (pothuajse figurativ) të kujton qiellin, detin, horizontin, por hapësira e pafundme që piktori përpiqet të prodhojë brenda kuadratit duke e shpërbërë objektin e thjeshtë të pikturës së tij në mungesë të pikave të orientimit që na jep për ta lexuar atë. ミ《htë pikërisht mungesa e një perspektive të qartë, mungesa e peshës, mungesa e trupit (objektit fizik), është ndërtimi i reales nëpërmjet abstraktes (apo shprehja e njëhershme e këtyre të dyjave) që e bën pikturën e Ali Osekut një shprehje të pastër shpirtërore dhe filozofike. Horizontet që ne mund të shquajmë vagullt në këto piktura janë në fakt horizonte personale ku qënia e artistit takohet me pafundësinë dhe konceptin e saj.

GAZMEND LEKA

03 – 27 Mars 2011

Ftesa.jpgNga data 4 Mars 2011, në sallën e ekspozitave të përkohshme në Galerinë Kombëtare të Arteve do të qëndrojë e hapur për publikun ekspozita personale e piktorit Gazmend Leka (lindur më 1953). Ekspozita përmban 34 punime të viteve të fundit, të gjitha në teknikën vaj në kanavacë. Krijimtaria e artisti Leka thekson idenë se piktura nuk është thjesht një grumbull abstrakt njollash dhe ngjyrash, shenjash, vijash e planesh, e as një transkriptim i drejtpërdrejt i natyrës, por një shtresëzim kuptimesh dhe mesazhesh të ndryshme. Piktura e tij disi melankolike frymëzohet kryesisht nga piktura metafizike europiane e fillimshekullit të 20 dhe prek tema universale si: lindja dhe vdekja, përjetësia dhe miti, parajsa e humbur dhe nostalgjia. Në të njëjtën kohë figura e artistit shenjon gjendjen e shpirtit njerzor, zhytur në dinamikën, por edhe absurdin e jetës së përditshme.
Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datën 27 Mars 2011.

"ANTONI CLAVE" 05. 11. 2010– 15. 12. 2010

Antoni Clavé u lind në 1913 në Barcelonë dhe vdiq në 2005 në Saint-Tropez, Francë. Ai është një nga piktorët më të njohur në shkallë ndërkombëtare dhe një nga pionierët e artit modern Spanjoll. Gjatë luftës civile ai u vendos në Francë ku u bë një nga ilustratorët dhe skenografët më të njohur të periudhës. Në vitet 50-të ai u bë një piktor i njohur dhe puna e tij që priret për nga abstraksioni cilësohet për interesin drejt aspektit material të artit. Ai ishte një virtuoz i teksturës dhe pigmentit , dhe duke i sintetizuar këto me dritën ai krijonte në tablote e tij atmosfera pa rëndesë, në marrdhënie formale me ritmet e tij piktorike. Arti i tij i drejtohet intuitës dhe ofron një mendim perceptiv delikat. Përvec pikturës ai aplikoi edhe asemblazhin dhe kolazhin ku puna e tij fiton edhe forcën e saj më të madhe. Antoni Clavé vjen në Galerinë Kombëtare të Tiranës pas një njohje dhe suksesi të gjerë ndërkombëtar.

"Koleksioni Dibbets" 08.10.2010 – 1.11.2010

Galeria Kombëtare e Arteve zotëron një koleksion me vepra të artit bashkëkohor të mbledhura dhe të dhuruara nga artisti holandez Jan Dibbets. Këto vepra vijnë për publikun shqiptar pas një proçesi studimi dhe rivlerësimi në një ekspozim të veçantë. Koleksioni Dibbets përmban emra mjaft të njohur të artit modern dhe bashkëkohor ndërkombëtar të cilët përfaqsojnë rryma dhe qëndrime nga më të rëndësishmet për historinë e artit të viteve 1960-70 sic janë; Modernizmi i Vonë, Arti Konceptual, Minimalizmi, Land Arti etj. Ndër artistët, veprat e të cilëve përbëjnë këtë koleksion mund të përmendim; Karel Appel, Pierre Alechinsky, Markus Lupertz, Georg Baselitz, Giovanni Anselmo, Mimmo Paladino, Sol LeWitt, Richard Serra, Dan Graham, Mike Kelley, Joseph Kosuth, Daniel Buren, Edward Ruscha, Robert Barry, John Baldessari, Jan Dibbets, Christo & Jeane-Claude, Marina Abramovic, Gilbert & George, Bill Viola, Richard Long, Damien Hirst etj. Koleksioni kryesisht është i përbërë nga grafika, vizatime, fotografi, printe etj, dhe punët janë te përmasave të vogla, por ato përbëjnë një revistë tepër interesante të qëndrimeve artistike të gjysmës së dytë të shekullit XX.

ZEF SHOSHI

19.03.2010 – 9.04.2010

Zef Shoshi është një artist i njohur për publikun shqiptar. Ai është një prej piktorëve të njohur të periudhës së Realizmit Socialist. Në këtë ekspozitë ai shpalos stilin e tij piktorik që ka konsoliduar në vite, ku ka përparësi ngjyra e ngjeshur dhe drita e fortë. Motivet kryesore të artistit në këtë ekspozitë janë tema historike dhe tema e fshatit, kryesisht nga zona e Zadrimës, ku ai është frymëzuar për shumë nga portretet dhe kompozimet e tij. Kjo ekspozitë mbart gjithashtu edhe një karakter retrospektiv duke filluar me Autoportretin e vitit 1955.